Suiker in kattenvoer?

Suiker in katten/hondenvoer?

Ja hoor: De voedselindustrie doet maar!

Hoe kunnen de wereldbedrijven nog meer verdienen? – Juist: Door jou, lieve koper, een oor aan te naaien! Hoe?

 

  1. Door bijvoorbeeld een hoop granen en suiker(s) in dierenvoer te gooien.  
  2. Door etiketten zo klein mogelijk te maken zodat je met een vergrootglas niet eens kunt lezen wat erop staat.   
  3. Uiteraard: reclame maken die inspeelt op jouw emoties. Mooie slogans, ‘katten-modellen’ (wat nog beter werkt zijn kittens/puppy’s) op de voorkant van het blik en een achterlijke slogan:

‘Alles voor je huisdier.’ of ‘More cats than ever before now prefer Whiskas’, of ‘Houd huisdieren gelukkig en gezond’ (Purina)

 

Ooit een kat/hond gezien die granen vreet of een suikerklont?

 

De waarheid: Veel grote bedrijven maakt het (helaas) geen zak uit of jij en/of je huisdier gezond zijn of niet. Het gaat hier – alweer – om verdienmodellen, winst en cijfers… en als je verder denkt kan je jezelf de vraag stellen:

‘Zou het wellicht kunnen dat ze met deze slechte voeding mijn dier ziek maken zodat ze vervolgens meer ‘herstellende producten’ aan mij kunnen verkopen die vier keer zo duur zijn?’

Maart 2019

Tips: Waar kan je op letten?

• Let goed op wat achter op het etiket staat van het voer van je huisdier. Sommige huismerken zijn zonder suikers en zonder granen. Ze zijn zeldzaam maar wel vindbaar!
• Kies voor lokaal dierenvoer of voer van kleine bedrijven, die (nog) niet opgekocht zijn door bijvoorbeeld Mars of Nestlé.
• Hier een aantal links/voorbeelden, zodat je jezelf kan overtuigen van de ingrediënten: Purina hondenvoer (klik op ‘analytische bestanddelen’), Whiskas Kattenvoer
• Er staat vaak niet eens (meer) aangegeven hoeveel procent van wat in het product aanwezig is. Dit product mag dus blijkbaar ‘Tonijn’ heten, ook al zit er maar 4% van in! Sheba
• Laat jou – en je huisdier – geen oor aannaaien en kies zelf wat voor jullie fijn voelt!