Plastic city

Plastic city

De Europese Commissie wil rietjes, borden en bestek gemaakt van plastic verbieden, om het milieu te beschermen. – Awww, wat een lieve, schattige koekenbakkers hebben we toch in de commissie zitten?!

Schattig, hè? Dat ze dit zo kleinschalig mogelijk willen aanpakken. Wat ik me afvraag: Is het gewoon wéér een schreeuw om aandacht en om te kunnen zeggen: “Kijk ons, wij hier in Europa zijn bezig met de klimaattop!” Of is het gewoon wéér een slechte grap?

Begrijpt u mij niet verkeerd: Ik vind het heel fijn dat er iets gebeurt m.b.t. bewustwording omtrent de klimaatverandering. Maar wat ik me steeds meer afvraag: Werken er ook slímme mensen in de Europese Commissie?

Het roept nog meer vragen in me op, zoals: Wat doen we met het enorme plastic verbruik voor voedselverpakkingen? Ik kan nóg zo veganistisch of vegetarisch eten, de komkommers, elke (bio!-)kool, tomaat, nep-vlees, pasta, noten, havermelk etc… bijna ALLES is verpakt in plastic. Een bezoek aan de frietboer: Plastic. Op het station bij TO GO: Je drinken omhuld met een chique plastic verpakking.

Wat doen we met (tuin)meubelen, mobiele telefoons, computers, televisies, interieur van auto’s, vliegtuigen of vrachtwagens, verpakkingsmateriaal van je online-bestellingen, kleding, medicijnen, cosmetica van shampoo tot gezicht crème: Alles zit in plastic. Microplastic is niet alleen maar in de zee te vinden. Je vindt het inmiddels ook in drinkwater en in de voedselketen. Het regent plastic.

Als ik in de Europese Commissie zou zitten was dit mijn wens: Begin met ALLE plastic verpakkingen en maak serieuze plannen voor dit probleem, in plaats van een paar belachelijke ‘bestekjes’ uit de schappen te schrappen! Dat is een beter streven met een groter bereik en in mijn ogen een échte aanpak waard! Dan moeten mensen namelijk écht na gaan denken over oplossingen op de lange termijn.

Plastic city – als tegenpool voor een schattig plannetje, als waarschuwing van de aarde, als bestek voor verdere ontwikkelingen.

Under construction

An einer Übersetzung wird gearbeitet.

 

Plastic city is under construction