Art Based Healing | Holistic & Natural Healing

Op deze site vindt je alles over mijn creatief – therapeutische begeleidingstrajecten
die ik in mijn praktijk in Dieren aanbied.
Genezing door kunstzinnige uitingsvormen, helend tekenen & schilderen
en een holistische benadering staan centraal in mijn werk.

Genezing door kunstzinnige uitingsvormen

Helend tekenen & schilderen is een van vele kunstzinnige uitingsvormen. Er zijn talrijke technieken en materialen om creativiteit te uiten. Denk bijvoorbeeld aan beeldhouwen of het werken met klei. Genezen door middel van creatieve uiting is al heel oud. Ook kleuren, klank (zingen, musiceren…) en beweging (dans, yoga…) spelen al eeuwenlang een grote rol bij het herstel van de gezondheid.


Helend tekenen & schilderen

Ieder mens beschikt over een rijke binnenwereld met gevoelens, emoties, ervaringen, gedachten en wensen. Voor veel mensen is het vaak moeilijk om deze innerlijke, veelzijdige wereld te verwoorden. Door helend tekenen & schilderen wordt deze binnenwereld op een non-verbale manier aangesproken. Het is een andere vorm van communiceren; een methode die op zichzelf kan staan of een aanvulling kan zijn op bijvoorbeeld therapeutische gesprekken of andere therapievormen.


Over creativiteit

Creativiteit wekt moed, vrijheid, intuïtie en inspiratie op. Creatief bezig zijn betekent in het hier en nu zijn. Het is voedend en verhelderend. Met helend tekenen & schilderen kan men dingen – ook letterlijk – zien, die eerder niet zichtbaar waren. Men kan het onbewuste tastbaar maken door het vorm en kleur te geven.

Veel mensen denken vaak: ‘Ik? Nee, ik ben niet creatief!’ Dit is echter een fabeltje, een gedachte, een overtuiging die zich veel mensen in de westerse wereld eigen hebben gemaakt. Iedereen heeft een creatieve bron in zichzelf. Of denk je dat Rembrandt met een kwast in zijn hand geboren werd?

Hieronder lees je meer over de werkwijze en inhoud van mijn begeleidingstrajecten…

 

Wat kan ik voor jou betekenen? | Hoe werk ik?

Ik bied individuele begeleidings-/ coachingstrajecten aan, die creatief – therapeutisch getint zijn. Aanvullend aan de coachingsgesprekken gebruik ik o.a. creatieve therapie (helend tekenen & schilderen) als behandelmethode.

Mijn trajecten zijn holistisch van aard, dat betekent: wij kijken naar het totaalplaatje van je geest & lichaam en nemen alle aspecten van je (huidige) leven en zijn onder de loep.

Ook werk ik met visualisaties, korte, krachtige ontspanningsoefeningen, gedachte-experimenten, kleuren en (bestaande) beelden die jou stimuleren en inspireren, om (dichter) bij je ware zelf te komen. Hiermee wil ik je voorstellingsvermogen prikkelen, waardoor je jouw leven/ levenssituaties vanuit verschillende perspectieven kunt gaan beschouwen.

Maar wees niet bang, mijn coaching is niet zweverig! Het is juist heel duidelijk en rechttoe rechtaan. Wij gaan samen naar de kern van jouw vraagstukken kijken en (her-)ontdekken jouw unieke, persoonlijke capaciteiten. Hiervoor trek ik alle registers open en hanteer ik technieken die het beste bij jou als individu aansluiten.

Regelmatig geef ik jou oefeningen mee naar huis die creatief van aard zijn, om jezelf en je binnenwereld op een andere manier te zien, te ontdekken en beter te leren kennen. Ik wil jou ondersteunen om je ware zelf weer terug te vinden. Samen halen we dát eruit wat er al lang op zit te wacht om door jou gehoord en geleefd te worden.

Overigens: Je hoeft geen kunstzinnige of creatieve achtergrond/ opleiding te hebben! Wij gebruiken helend tekenen & schilderen als middel om dichter bij jezelf te komen, – niet om een kunstwedstrijd te winnen.

 

Intuïtie, een snelle geest en een bijzonder inlevingsvermogen zijn mijn persoonlijke geestdriften, die ik gebruik en toepas in mijn werk.

Met mijn seminars en coachingstrajecten heb ik al veel mensen een stukje van hun levensweg mogen begeleiden. Als je benieuwd bent lees hier hun ervaringen onder de kop ‘testimonials’ onder aan de site.

 

Voor wie?

Voor mensen …

• die zich bewust willen worden van hun ware natuur, talenten, passies, kwaliteiten en capaciteiten… en die hun vaardigheden willen (her-)ontdekken.

• die genoeg hebben van hun huidige levensomstandigheden en niet langer mee willen werken aan de maatschappelijk voorgeschotelde ‘ratrace’.

• die streven naar innerlijke rust, stabiliteit en balans… en willen leren handelen vanuit hun eigen persoonlijke motieven.

• die obstakels en moeilijkheden ervaren gerelateerd aan hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid, meervoudige intelligentie en/ of beelddenken.

• die zich in de herstelperiode van een burnout of in een levenscrisis bevinden en nog geen duidelijke richting hebben gevonden hoe ze nou eigenlijk verder willen gaan.

• die (bijvoorbeeld na een therapeutisch behandeltraject) behoefte hebben aan verdieping, ‘fine tuning’ en/ of een aangenaam constructieve afronding.

De begeleidingstrajecten zijn bovendien uiterst geschikt om in te zetten als vervolg op een therapeutisch behandeltraject. Denk hierbij onder andere aan posttherapeutische begeleiding na een burn-out.Een helder fundament als basis

Binnen de begeleiding hanteer ik als uitgangspunten:

• gelijkwaardigheid,
• acceptatie en bewustwording,
• realisatie en actie.
• Het is handig als je openstaat om nieuwe paden te bewandelen, – wij willen immers alles uit jezelf halen!

Coaching is een begeleidingsvorm die gericht is op mensen die nieuwe wegen willen inslaan. Realisatie en actie staan dus centraal. Dat betekent dat jij het meeste ‘werk’ verricht – juist tussen de bijeenkomsten. Alleen als jij actief meewerkt kan ik jou adequaat begeleiden om verder te groeien en stappen te maken op jouw levenspad.

 

Wie ben ik?

Mijn naam is Annika. Ik ben beeldend kunstenaar, creatief – therapeutisch coach, schrijver en designer bij mijn bedrijf Ideeënrijk®.

Ik ben geboren in Duitsland (Paderborn). Sinds ik kan denken ben ik creatief en kunstzinnig bezig. Dansen, musiceren, tekenen, schilderen, boetseren, uitvinden et cetera zijn vormen die mij hebben geholpen om mij als kind en puber te uiten en mijn binnenwereld te ontdekken.

Afwisselend heb ik me bezig gehouden met werk en studies die gerelateerd zijn aan het gezondheidsaspect van de mens aan de ene kant – en kunst & design aan de andere kant. Dit doe ik nog steeds binnen mijn frequente bijscholingen. (Je vindt onder ‘ANNIKA | PUBLICATIONS’ mijn CV, werk- en projectervaringen)

Op mijn negentiende wilde ik naar de kunstacademie (St. Joost, Breda) en ging ik studeren in het ‘buitenland’ (hier in Nederland). Op de academie produceerde ik veel werk wat gerelateerd was aan ziekteprocessen (psychisch en fysisch van aard); het was voor mij een grote creatief therapeutische leerschool. Zie ook diverse projecten onder ‘ART | WORK’.

Tijdens de daarop volgende pre-master filosofie (Radboud Universiteit, Nijmegen) werd ik ziek (burn-out, psoriasis). Na mijn herstel, wat gepaard ging met een bijzondere belevenis in 2014 die me wakker heeft geschud, ging ik een coachingsopleiding volgen en daarna mijn eigen bedrijf starten. Sindsdien begeleid ik mensen (individueel en in seminars/ workshops) met mijn creatief – therapeutische begeleidingstrajecten.

Voordat ik samen met mijn vriend hier in Dieren ging wonen, woonde ik veertien jaar in Tilburg en een jaar lang in de buurt van Zwolle. Hier in Dieren heb ik mijn atelier en mijn eigen praktijk aan huis.

Visie: Holistische kijk op individuele begeleiding

In mijn begeleidingstrajecten houd ik me evenzeer bezig met je hartstocht, talenten, kwaliteiten en passies als met je emoties en gevoelens, zoals verdriet, onmacht, angst en boosheid. Al onze gevoelens en emoties horen bij het mens-zijn en verdienen onze volledige aandacht.

Het doel is dat wij bevriend raken met onze gevoelens en emoties in plaats van deze af te wijzen. Dan pas kunnen oude patronen en negatieve gedachtespiralen verdwijnen en staan we sterk met beide voeten op de grond.

Het resultaat van deze manier van benaderen: emotionele onafhankelijkheid en een alomvattend vrijheidsgevoel in geest en lichaam. Wij kunnen als het ware weer oprecht en zonder veel gepieker genieten van het moment an sich en van onze levensweg. We zijn (weer) dicht bij onszelf en onze ware aard.Een tevreden bevolking & échte vooruitgang binnen de maatschappij

Met mijn creatief – therapeutische seminars & begeleidingstrajecten wil ik mensen inspireren hun puurste zelf (weer) volledig (uit) te leven en wil ik laten zien wat werkelijk belangrijk is voor de samenleving, met name: persoonlijke ontwikkeling, rust, ruimte en tevredenheid van elk individu op alle levensgebieden.

Ik ben ervan overtuigd dat wij in de loop van de komende jaren en decennia een geheel nieuw maatschappelijk systeem tegemoet gaan treden. Het is immers overal aan te merken. Het is mijn missie om dit positief te ondersteunen – niet alleen met mijn begeleidingstrajecten, maar ook met mijn kunstprojecten, objecten en teksten.

Bovendien wil ik elk menselijk individu dat een traject bij mij volgt, met hart en ziel begeleiden om zijn eigen weg in mentale vrijheid en onafhankelijkheid te vinden.

 

Investering

Gun jezelf ruimte en tijd om dichter bij jezelf te komen. Het waardevolste cadeau wat je jezelf kunt geven is een investering in jezelf en in je eigen ontwikkeling en bewustwordingsproces. [Dit zijn prijzen voor particulieren incl. BTW. Voor bedrijven en overheidsinstanties hanteer ik andere prijzen en maak ik pakketten op maat.]

 

Intake / kennismaking – per 30 min / gratis

Creatief therapeutisch coaching – per 60 min / €75,-

 

Themagerichte workshop
3 tot maximaal 6 personen – per 180 min / €80,- p.p.

Seminar
vanaf 6 personen – per 180 min / €75,- p.p.

 Locatie

Tenzij anders vermeld vinden de begeleidingstrajecten en themagerichte workshops op onderstaande locatie plaats.

Ideeënrijk®
Meipoortstraat 39j | Gildehof
6981DJ Doesburg (Gelderland) NL

Privacy en Algemene voorwaarden

Ik ga zorgvuldig om met persoonsgegevens. E-mailadres, eventueel adresgegevens en telefoonnummer staan goed beveiligd in een digitaal en fysiek bestand. Deze persoonsgegevens worden alleen en uitsluitend gebruikt om offertes en facturen aan te maken. Ik stuur geen nieuwsbrieven rond per mail. Ik gebruik een mailaccount die encrypted is, als u mailt naar healing@annikasakic.com. Derden hebben nooit toegang tot mijn klantenbestand.

Met betrekking tot mijn verslaglegging van de creatief – therapeutische coachingstrajecten: Ik werk met een externe harde schrijf en papieren cliëntendossiers; deze worden in een afgesloten kast bewaard. Ik ben zelfstandig ondernemer en dus de enige persoon die toegang heeft tot de dossiers. Ik hanteer als richtlijn de internationale ethische gedragscode van NOBCO, dat betekent dat ik een beroepsgeheim heb.

Klik hier om de Algemene voorwaarden in te zien en/ of uit te printen.

Vergoedingen & Beroepsverenigingen

Zelf sta ik niet achter het huidige ‘gezondheids’systeem. Daarom worden mijn begeleidingstrajecten niet vergoed.

Tijdens het opzetten van mijn bedrijf heb ik me ruim geïnformeerd over de voor- en nadelen van beroepsverenigingen en het aansluiten aan het vergoedingssysteem van de ziektekostenverzekeraars. Na mijn nauwkeurige onderzoek kwam ik tot de conclusie dat ik er niet in geloof. Ik zie de meerwaarde niet en sta niet achter hun concepten, campagnes en het bijhorend lobbyisme.

Om mijn autonomie te bewaren en de kosten voor de cliënt zo laag mogelijk te kunnen houden, heb ik besloten me hiermee niet te verenigen.